i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!
i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!
Er is een belangrijk verschil tussen het legaliseren door een gemeenteambtenaar en een notaris. Een notaris moet namelijk ook vaststellen dat degene die zijn of haar handtekening laat legaliseren ook wilsbekwaam is. Dat doet de gemeenteambtenaar niet. Het vaststellen van wilsbekwaamheid is een voorwaarde om een akte te kunnen passeren.
Het legaliseren van een handtekening kost geld, zowel bij de notaris als bij de gemeente. Sommige gemeenten legaliseren handtekeningen zonder daar geld voor in rekening te brengen. Bij een legalisatie door een notaris stelt de notaris vast dat iemand zelf de volmacht heeft ondertekend en dat het zijn of haar handtekening is die op de volmacht staat, én dat de ondertekenaar wilsbekwaam is. Achteraf kan dan geen onenigheid ontstaan over de echtheid van die handtekening of de geldigheid van de daarmee aangegane rechtshandeling.
Bent u al eerder op het notariskantoor geweest? Dan kunt u doorgaans volstaan met een legalisatie door een gemeenteambtenaar. Uw wilsbekwaamheid is dan immers al getoetst. Bent u niet bekend bij het notariskantoor? Dan kunt u het beste vooraf informeren of zij wel genoegen nemen met een legalisatie via de gemeenteambtenaar, of dat zij een legalisatie via een notaris vereisen.
Wilt u meer weten over het legaliseren van een handtekening? Bel ons voor het maken van een afspraak.