Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Ga terug

KNB: Notarieel product moet meer zijn dan vraag-en-antwoordspelletje van Kruidvat

Voor 199 euro kan je sinds 24 augustus via de winkelketen een testament laten opmaken. Een samenlevingscontract gaat voor hetzelfde bedrag over de toonbank en een levenstestament kost 50 euro meer. Van Buitenen: ‘Deze akten zijn lang niet voor iedereen geschikt. Bovendien is het proces van een akte méér dan het aangaan van een digitaal vraag-en-antwoordspelletje.’

Klanten van de Kruidvat kunnen op de website een voucher bestellen. Met die voucher kunnen zij voor standaard testamenten, levenstestamenten en samenlevingscontracten terecht bij juridische dienstverlener Ligo. Die partij biedt al notariële diensten aan sinds 2015. Ligo wil met de Kruidvatactie de weg naar de notaris gemakkelijker maken. Volgens Nick van Buitenen is de kortste weg de beste weg. De drempel bij de notaris is laag. ‘Dit soort advertenties suggereren dat de dienst van de notaris altijd hetzelfde is. Dat klopt niet. De akte is de vastlegging van ieders persoonlijke wens. Ook voor het traject daar naar toe betaal je als klant. Vraag je meer (tijd, advies, dienst) dan krijg je meer en betaal je meer. Iedereen moet dat voor zichzelf bepalen, maar er is een minimum, want de notaris moet altijd voorlichten enbelehren.’

Niet voor iedereen

De software van Ligo genereert een conceptakte op basis van de antwoorden die de klant heeft gegeven. Deze akte wordt gecontroleerd en gepasseerd door een van de 12 notarissen waar Ligo mee samenwerkt. Kruidvat en Ligo maken op hun websites duidelijke dat hun diensten niet voor iedereen geschikt zijn. Als je geen Nederlands spreekt, kinderen wilt onterven, een onderneming hebt of een samengesteld gezin, kun je niet bij hen terecht en moet je direct naar de notaris.

Tijdelijk

In de actievoorwaarden van Kruidvat staat dat vouchers kunnen worden gekocht tot 30 november 2020 en worden verzilverd tot 31 december 2020. Het gaat dus voorlopig om een tijdelijke actie van Kruidvat. Aan het eind van het jaar evalueren Kruidvat en Ligo de samenwerking. Net als destijds bij de HEMA-notaris zal de KNB ook de werkwijze van de Kruidvat-notarissen kritisch volgen.

Contact formulier

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken