Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

Executeur voor nalatenschap stress- of erebaan?

Wie in een testament is benoemd tot executeur kan dat zien als een mooi gebaar van de overledene, maar ook als een berg waar je tegenop ziet. Bij de afwikkeling van een erfenis komen emoties kijken. Het kan ook uitermate complex zijn. Soms bevat de benoeming een clausule dat u iemand mag toevoegen of dat u uw taken aan niemand anders mag overdragen. Als u afziet van uw benoeming, zijn alle erfgenamen samen verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap.

Als u al van tevoren weet dat u als executeur in iemands testament wordt genoemd, kunt u met die persoon praten over eventuele bezwaren die u daartegen hebt. Het testament kan dan nog aangepast worden. De meeste testamenten bevatten alternatieve mogelijkheden.

Zo kan een erflater – degene op wie het testament van toepassing is – meerdere executeurs benoemen, zodat u met meerdere personen die taak kan volbrengen. U houdt dan desondanks de mogelijkheid om uw benoeming niet te aanvaarden.

Soms bevat een testament ook een bepaling dat ingeval de benoemde executeur zijn of haar taak niet kan volbrengen, de kantonrechter een executeur benoemt. Dat zal normaal gesproken een professionele executeur zijn, die ook betaald moet worden. Ook als de bepaling niet in het testament straat, kan de kantonrechter een professionele executeur benoemen.

Hulp van de boedelnotaris

Als u besluit om uw benoeming te accepteren, kunt u ook een boedelnotaris benoemen. Die kan u helpen bij het afwikkelen van de erfenis of taken uit te voeren. De kosten van de boedelnotaris komen ten laste van de nalatenschap. Als u andere adviseurs inschakelt, loopt u het risico dat de kosten hiervan niet ten laste van de nalatenschap mogen worden gebracht.

Wilt u meer weten over het accepteren of weigeren van uw benoeming tot executeur of over de taken die er bij hoeren? Bel ons voor het maken van een afspraak.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken