Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

24 september 2020

LintNotarissen.nl

Wie is het kind van de rekening?

(Toegevoegde waarde notariaat VI)

Zo langzamerhand begint het “normale” leven weer op gang te komen, voor zover het covid-19 virus dit toelaat. Na een weekje fietsen met mijn vrouw op de nu prachtig paars gekleurde Veluwe, pak ik de draad op waarmee ik mijn vorige column beëindigde.

Het is de plicht en het recht van ouders hun kinderen jonger dan 18 jaar te verzorgen en op te voeden. Beslissingen nemen en het doen van officiële handelingen vallen daar onder. Minderjarigen mogen volgens de wet zelf niet alle handelingen verrichten, dit moet een ouder met het gezag of een voogd doen. Meestal ligt het gezag bij één of twee ouders. Het gezag kan niet door méér dan twee personen worden uitgeoefend. Als beide ouders het kind of de kinderen niet kunnen verzorgen en opvoeden wordt er een voogd aangewezen. In het geval beide ouders van minderjarige kinderen komen te overlijden is het raadzaam in een testament voor die omstandigheid zelf een voogd aan te wijzen.

Gerelateerd aan “gezag” is de “aansprakelijkheid”. Ouders van minderjarige kinderen zijn aansprakelijk voor schade die hun kind(eren) veroorzaken. Er zijn legio voorbeelden waarin een minderjarige materiële of immateriële schade kan aanrichten bij anderen. Naar mate kinderen ouder worden en ze zelfstandiger worden in handelen neemt de aansprakelijkheid voor ouders af. Volgende keer zal ik dit in mijn column met voorbeelden duidelijk maken.

Mijn advies: blijf alert op aansprakelijkheid. Zo voorkom je de rekening voor de schade die kinderen kunnen veroorzaken.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken