Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

11 februari 2020

LintNotarissen.nl

Toegevoegde waarde notariaat II

In mijn vorige column besprak ik : “de overdracht van een woning” Bij de overdracht van een woning wordt meestal ook de financiering geregeld. Daartoe wordt bij de notaris een zogenaamde hypotheekakte opgemaakt waarin staat dat uw woning als onderpand dient t.b.v. de financier (dit kan ook familie zijn). Na toezegging door de financier dat de lening wordt verstrekt, zorgt de notaris ervoor dat het geld van de financier op tijd ontvangen is zodat de koper daar ook tijdig over kan beschikken.

Dezelfde onderzoekswerkzaamheden worden verricht als bij een overdracht van een woning (zie hiervoor mijn vorige column: onderzoek beschikkingsbevoegdheid, bezwaring, personalia, burgerlijke staat, bijzondere bepalingen in titels van aankomst etc.etc).De verkoper dient het huis hypotheek vrij te leveren. De betreffende lening wordt afgelost uit de opbrengst. De notaris zorgt dus voor:

  1. benodigde onderzoeken, 
  2. tijdige geld stromen, 
  3. verwerking in de Registers van het Kadaster zodat de hypotheek de juiste rang krijgt, en
  4. doorhaling van de oude hypothecaire inschrijving ten laste van verkoper. 


Rang/Seperatisme. 

Hypotheek is een bijzonder sterk recht. De Hypotheekhouder is namelijk separatist, dit betekent dat hij zich buiten andere schuldeisers om bij voorrang kan verhalen op het onderpand. De rangorde van de hypotheken is daarvoor bepalend. De notaris zorgt ervoor dat indien dit de bedoeling is, de hypotheek als EERSTE wordt ingeschreven, zodat hij de hoogste rang heeft en dus maximale voorrang.

De notaris adviseert ook vaak bij bijzondere financieringen zoals bij familiebankieren en herfinancieringen. Daarover in de volgende column meer.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken