Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

15 oktober 2019

LintNotarissen.nl

Schenken op papier / vermindering erfbelasting

Vorige maand schreef ik in deze column over het onderwerp “schenken met de warme hand”. Ik beloofde in de volgende column aandacht te besteden aan SCHENKEN OP PAPIER/VERMINDERING ERFBELASTING. Bij dezen!

Bij overlijden wordt erfbelasting geheven over het vermogen dat wordt nagelaten. Je kunt uiteraard proberen deze erfbelasting te verminderen door zo weinig mogelijk na te laten, bijvoorbeeld door vermogen weg te schenken. Dit besprak ik in mijn column van vorige maand (september 2019).
Er kan ook geschonken worden zonder daarbij zelf feitelijk te verarmen. Dit wordt “schenken op papier” genoemd. Bij notariële akte wordt uit het niets een schuld erkend aan de begiftigde (ouders aan kinderen; ooms en tantes aan neven en nichten etc.). Deze wordt afgelost bij overlijden van de schenker. Het bezit en/of de geldmiddelen nemen niet af!
Wanneer het vrijgestelde bedragen betreft wordt er ook geen schenkbelasting geheven. Zo kunnen de vrijstellingen benut worden zonder jezelf te beperken voor wat betreft de geldmiddelen om ooit de erfbelasting te verminderen. Voor de goede orde: indien men de hierboven beschreven voordelen wil benutten is wél een substantieel belastbaar Box 3 vermogen vereist.
Lees ook mijn column volgende maand over “schenken op papier”. Informeer naar de mogelijkheden en fiscale voordelen.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken