Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

20 april 2023

LintNotarissen.nl

Ruzie over het portret van tante Jo?

We kennen allemaal de dramatische verhalen van familieruzies over de verdeling van de nalatenschapsgoederen.

Meestal ben je als notaris wel in staat een en ander in goede banen te leiden. Verloting van spullen of verkoop bij opbod biedt vaak een oplossing. Veel beter is het uiteraard dat je zelf de verdeling regelt. Daar is een eenvoudig middel voor: het codicil, oftewel een door de erflater zelf geschreven stuk waarin zijn/haar wensen zijn vastgelegd.

In een codicil kun je omschrijven welke zaken je na overlijden wilt geven en aan wie. Duidelijk moet zijn welke spullen je bedoelt. Dus niet "alle klokken" of "alle schilderijen", maar “het portret van tante Jo in het kolenhok" of "dé Friesche klok zonder binnenwerk". Ook de keuze van begraven of cremeren kan in een codicil  worden gemaakt. Maar het vermaken van geldbedragen of een auto weer niet. Ook kun je niet je erfgenamen aanwijzen in een codicil. Deze zaken moet je regelen in een testament. Andere regelingen voorbehouden aan het testament zijn: de benoeming van een executeur, voogdijbenoeming, toezicht op geërfd vermogen, fiscale zaken etc. Een testament wordt altijd door een notaris opgesteld, die geeft daarbij ook advies. Een testament moet je ook herroepen bij de notaris. Een codicil geldt niet meer als je het hebt vernietigd, bijvoorbeeld door het te verscheuren en weg te gooien.

Een codicil moet aan een aantal vereisten voldoen: het moet met de hand geschreven zijn, ondertekend en gedagtekend.

Je kan het dus gewoon thuis maken. Als je wilt voorkomen dat het codicil niet wordt opgemerkt na je overlijden, dan kan je bijvoorbeeld ook de notaris vragen het codicil bij jouw laatste testament te bewaren. 

Een voorbeeld van een codicil kan altijd worden afgehaald bij het notariskantoor. Dus “ruzie over het portret van tante Jo in het kolenhok” kunt u zo voorkomen.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken