Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

18 oktober 2022

LintNotarissen.nl

Hebben we nou huwelijksvoorwaarden of niet?

Als ik aan cliënten vraag op welke basis zij zijn gehuwd, merk ik dat zij vaak niet weten hoe het wettelijk geregeld is na de wijzigingen van 1-1-2018. Men denkt nu vaak dat als je niets doet er automatisch sprake is van huwelijksvoorwaarden. Dat is niet zo!! Voor huwelijken c.q. geregistreerd partnerschappen (g.p) gesloten ná 1-1-2018 is nu in de wet bepaald dat er binnen het huwelijksvermogen  verschillende soorten vermogens bestaan, bijvoorbeeld:

Het privé vermogen van de ene echtgenoot/partner van vóór het huwelijk/g.p. en het privé vermogen van de andere echtgenoot/partner van vóór het huwelijk/g.p.;

  • Het gemeenschappelijke vermogen dat tijdens het huwelijk/g.p. wordt gevormd; en/of
  • Het privé vermogen van een echtgenoot/partner dat tijdens het huwelijk wordt verkregen uit bijvoorbeeld ontvangst van schenkingen en/of erfenissen.

Heel kort door de bocht gezegd is het nu zo: wat je vóór het huwelijk had blijft van jezelf  dus blijft privé vermogen en wat er in het huwelijk bijkomt is gemeenschappelijk, tenzij bijvoorbeeld verkregen uit een erfenis of schenking, want dat blijft ook van jezelf.
Er moeten dus minstens 5 administraties worden bijgehouden als je het precies wil doen. Vóór 1-1-2018 ontstond bij huwelijk/g.p. krachtens de wet (dus zonder het maken van huwelijksvoorwaarden)  “algehele gemeenschap van goederen”. Deze keuze is na 1-1-2018 nog steeds mogelijk, maar dat moet nu worden geregeld bij de notaris door middel van huwelijksvoorwaarden/partnerschapsvoorwaarden.

Onder het nieuwe huwelijksgoederenrecht geldt dus de vraag: “WORD JE EEN GOEDE BOEKHOUDER OF EEN GOEDE  ECHTGENOOT OF BEIDE?”. Dus wanneer je wil afwijken van de wettelijke regeling (5 boekhoudingen) dan maak je huwelijksvoorwaarden. Je kan dan zelf bepalen van wie wat is en hoe het inkomen wordt besteed. Er zijn uiteraard vele 
variaties mogelijk. De notaris legt u wel uit welke!

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken