Slideshow tekst [overal]

Liefde voor het vak, aandacht voor mensen

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Intro nieuws highlights / voorheen webportal tekst
LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Laatste nieuws Bekijk alles
Maximaal 3000 euro in contanten tegen witwassen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de grens waarop onder meer banken en notarissen contact geld mogen accepteren vastgelegd op € 3000.

Verplichte inschrijving in UBO-register voor verenigingen en stichtingen

Sinds eind september is geldt een verplichting tot inschrijving van rechtspersonen en personenvennootschappen in het UBO-register. De verplichting geldt ook voor verenigingen en stichtingen.

Pas op met (kamer)verhuur in appartementengebouw.

In de huidige overspannen huizenmarkt komen vooral starters niet aan de beurt voor het kopen van een eigen huis. Hierdoor is de vraag naar (betaalbare) huurwoningen groot. Echter zijn betaalbare huurwoningen vooral in de steden nauwelijks te vinden. Vroeg of laat is het toch een keer tijd het ouderlijk huis te verlaten, waardoor als noodsprong wordt uitgekeken naar het huren van een of meer kamers in de woning van iemand anders. Zo zijn er momenteel ook veel beleggers die grondgebonden woningen of appartementen opkopen om ze vervolgens te verhuren aan onder andere arbeidsmigranten.

Beëindigen schenkingsregeling goed voor lagere huizenprijzen

In de vorige economische crisis is - als maatregel om de huizenmarkt weer op gang te krijgen - de regeling ingevoerd dat iedereen aan een koper van een huis €100.000,- belastingvrij mocht schenken. Daar is destijds, met name door vermogende families massaal gebruik van gemaakt. Vervolgens is de regeling weer afgeschaft om een aantal jaren later weer ingevoerd te worden. De achterliggende gedachte bij de herinvoering van deze vrijstelling is het beperken van de hypotheekrente aftrek. Voor het belastingvrij ontvangen bedrag krijgt de huizenkoper namelijk nooit meer hypotheekrenteaftrek.

Ga terug

24 september 2020

LintNotarissen.nl

(Klein)kinderen op komst en gezag

Met een grote knal spat de ballon uit elkaar en dwarrelt er roze of blauwe confetti door de huiskamer. Zo wordt tegenwoordig een (klein)zoon of (klein)dochter feestelijk aangekondigd. Zo ook recentelijk bij ons thuis. Deze keer staat mijn column in het teken van (groot)ouders worden.

Ouder worden is een belangrijke gebeurtenis. Het ouderschap brengt ook weer juridische gevolgen met zich mee. Als het gaat om het erkennen van het kind en het (ouderlijk) gezag, verschilt per relatievorm wat geregeld is. Van belang is of je de biologische ouder van het kind bent of nietén hoe de samenstelling is van de relatie (man/vrouw; man/man; vrouw/vrouw). Met de moeder ontstaat door de geboorte automatisch een familierechtelijke betrekking met het kind ongeacht de relatievorm.
Bij samenwonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap (g.p.) moet de vader het kind erkennen en samen met de moeder het gezag aanvragen. Bij huwelijk/geregistreerd partnerschap (g.p.) hebben beide ouders direct na geboorte automatisch gezag over het kind. Dat is bij wet geregeld.
Bij andere relatievormen bestaat voor de ouder die niet de moeder is, de mogelijkheid het kind te erkennen en het gezag te verkrijgen. Daar is dan altijd toestemming voor nodig van de moeder tot het kind 16 jaar is. Is het kind 12 jaar of ouder dan is ook de toestemming van het kind zelf nodig. Niet biologische ouders kunnen ook het gezag krijgen door het kind te adopteren.

Volgende keer zal ik ingaan op de gevolgen van het gezag over kinderen.

Contact formulier

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2020 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken