Tekst melding

i.v.m. met een telefonische storing is ons kantoor alleen bereikbaar per mail. Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

24 augustus 2020

LintNotarissen.nl

(Klein)kinderen op komst en gezag

Met een grote knal spat de ballon uit elkaar en dwarrelt er roze of blauwe confetti door de huiskamer. Zo wordt tegenwoordig een (klein)zoon of (klein)dochter feestelijk aangekondigd. Zo ook recentelijk bij ons thuis. Deze keer staat mijn column in het teken van (groot)ouders worden.

Ouder worden is een belangrijke gebeurtenis. Het ouderschap brengt ook weer juridische gevolgen met zich mee. Als het gaat om het erkennen van het kind en het (ouderlijk) gezag, verschilt per relatievorm wat geregeld is. Van belang is of je de biologische ouder van het kind bent of nietén hoe de samenstelling is van de relatie (man/vrouw; man/man; vrouw/vrouw). Met de moeder ontstaat door de geboorte automatisch een familierechtelijke betrekking met het kind ongeacht de relatievorm.
Bij samenwonen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap (g.p.) moet de vader het kind erkennen en samen met de moeder het gezag aanvragen. Bij huwelijk/geregistreerd partnerschap (g.p.) hebben beide ouders direct na geboorte automatisch gezag over het kind. Dat is bij wet geregeld.
Bij andere relatievormen bestaat voor de ouder die niet de moeder is, de mogelijkheid het kind te erkennen en het gezag te verkrijgen. Daar is dan altijd toestemming voor nodig van de moeder tot het kind 16 jaar is. Is het kind 12 jaar of ouder dan is ook de toestemming van het kind zelf nodig. Niet biologische ouders kunnen ook het gezag krijgen door het kind te adopteren.

Volgende keer zal ik ingaan op de gevolgen van het gezag over kinderen.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken