Tekst melding

Op 8, 9 en 10 november zijn wij ivm groot onderhoud aan ons computersysteem zeer beperkt bereikbaar (zowel per mail als telefonisch). Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Ga terug

9 juni 2020

LintNotarissen.nl

Met beide benen op de grond

(Toegevoegde waarde notariaat III)

Nu de Corona-maatregelen worden versoepeld durven we voorzichtig ook weer aan vakantie te denken.
In de zomermaanden ontstaan vaak relaties of worden plannen gemaakt om vakantieromantiek om te zetten in een verbintenis met elkaar. Als je samen weer met beide benen op de grond staat, is het verstandig een keuze te maken tussen verschillende (juridische) samenlevingsvormen. Alle informatie daarover vind je bij de notaris. In mijn volgende columns zal ik daarom verder ingaan op de (juridische) verschillen én overeenkomsten tussen een samenlevingscontract en een huwelijk /geregistreerd partnerschap (g.p.), waarbij aspecten als pensioenen, eigendomsverhoudingen, belastingvrijstellingen, alimentatie, bijdragen in de kosten, scheiden worden behandeld.

Veel mensen weten niet het verschil tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap (g.p.). Een g.p. is juridisch gelijk aan een huwelijk, alleen heeft het een andere benaming. Voor een g.p. moet je dus naar de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand die het g.p. sluit en zorgt voor inschrijving in de Registers. Een samenlevingscontract is een akte die wordt opgemaakt bij de notaris. Deze akte wordt niet in de registers van de Burgerlijke Stand ingeschreven. Voor een g.p. (huwelijk) gelden wettelijke bepalingen. Bij een samenlevingscontract regel je alles zelf, uiteraard binnen de wettelijke en fiscale mogelijkheden. Bij de keuze van een partner heeft de cliënt geen hulp nodig, maar de notaris kan wel (juridisch) adviseren bij de keuze voor een samenlevingsvorm. Meer weten? Neem gerust contact met Lint Notarissen op.

notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken