Elke maand publiceert Lint Notarissen een blog van één van onze notarissen/ kandidaat-notarissen. Kandidaat-notaris mr. Farisha Poesé bijt het spits af.

Blog oktober 2017: Samenwonen goed geregeld?

Woon je samen en is een huwelijk of een geregistreerd partnerschap (nog) niet aan de orde? Eerst nog maar even zien hoe het samenwonen bevalt. Geen gekke gedachte in een tijd waar 1 op de 3 huwelijken in een echtscheiding eindigt. Maar heb jij je samenwonen al bij notariële akte geregeld?

“Het sluiten van een notariële samenlevingsovereenkomst vinden jongeren vaak niet romantisch maar het biedt wel de onmisbare rechtszekerheid”, aldus Farisha Poesé, kandidaat-notaris bij Lint Notarissen.

Een notariële samenlevingsovereenkomst biedt vele voordelen. Denk daarbij aan het partnerpensioen waarbij je bij het overlijden van jouw partner recht krijgt op een bepaald percentage (meestal 70 %) van zijn/haar ouderdomspensioen. Ook kan het belastingvoordelen opleveren. Zo heb je – in geval van overlijden van je partner – recht op een vrijstelling van € 638.089 i.p.v. € 2.129 voor de erfbelasting, word je voor de Inkomstenbelasting als fiscale partners aangemerkt waardoor je samen aangifte kunt doen en elkaars inkomsten, vermogen en aftrekposten onderling mag verdelen ter verkrijging van belastingvoordelen én kom je voor de schenkbelasting in een lagere schijf terecht.”

“Ben je ingetrokken in de (huur)woning van je partner dan word je niet automatisch medehuurder. De wet voorzet wel in de mogelijkheid om hier een verzoek om te doen. Als de samenwoning tenminste twee jaar heeft geduurd, dan moet de verhuurder je in beginsel als medehuurder erkennen. Dit kan gemakkelijk met de samenlevingsovereenkomst worden aangetoond, omdat de datum waarop jullie samenleving begon daarin staat vermeld.”

“Heb je samen een woning gekocht? Dan is een samenlevingsovereenkomst (om precies te zijn het daarin opgenomen verblijvingsbeding) onmisbaar. Met behulp daarvan kun je regelen dat alle gemeenschappelijke bezittingen zoals de woning – in geval van overlijden van één van jullie – naar de achterblijvende partner gaat. Maar let op: met alleen een samenlevingsovereenkomst heb je (nog) niet alles geregeld. Zo word je bijvoorbeeld niet automatisch erfgenaam van je partner. Dit kan uitsluitend bij testament worden geregeld. Dat geldt ook voor privévermogen waarvan je wenst dat dit bij je partner terechtkomt.”

“In de notariële samenlevingsovereenkomst kunnen ook essentiële zaken worden vastgelegd. Bijvoorbeeld welke bezittingen van jou dan wel van je partner zijn. Dit zorgt voor duidelijkheid tijdens de samenwoning (naar bijvoorbeeld eventuele schuldeisers toe) maar ook voor duidelijkheid erna (in geval dat de relatie wordt beëindigd).”

“De notariële samenlevingsovereenkomst biedt houvast en je kunt er zoveel in regelen als je wilt. Regel onder meer het recht van overwaarde van een woning, het recht op onderlinge vergoedingen, maak afspraken over de kosten van de huishouding, de lasten van de woning, de boodschappen en overige steeds terugkerende lasten.” Je kunt het maar beter goed regelen en daar helpen wij jou graag bij.

Meer weten? Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak met Lint Notarissen, gevestigd met kantoren in Krimpen aan den IJssel, Lekkerkerk, Bergambacht, Capelle aan den IJssel, Rhoon en Hoogvliet

Lint Notarissen
Tel. : 0180- 661 600
E-mail: info@lintnotarissen.nl
Website:
http://www.lintnotarissen.nl/

Blog oktober 2017: Samenwonen goed geregeld?