Tekst melding

Op 8, 9 en 10 november zijn wij ivm groot onderhoud aan ons computersysteem zeer beperkt bereikbaar (zowel per mail als telefonisch). Onze excuses voor dit ongemak!

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
Tekst Samen in huis

Samen in huis

Hoe zit het eigenlijk als u als samenwoners een huis koopt of huurt? Waar moeten u rekening mee houden en welke voor- en nadelen zijn er voor samenwoners? Lint Notarissen geeft u graag meer informatie, zodat u goed voorbereid bent voordat u samen een huis koopt of huurt.

Hierbij maken we onderscheid tussen een huis kopen of een huis huren. Wanneer u samen met uw partner een huis huurt, heeft u als samenwoner geen woonrecht. Het handigst is als u vanaf het begin beiden als huurder in het huurcontract staat. Heeft u dat niet gedaan en is het huis wel uw hoofdverblijf, dan kunt u na twee jaar samenwonen medehuurder worden. Stel het huurcontract staat op de naam van uw partner en deze komt te overlijden, dan heeft u niet het recht om in de huurwoning te mogen blijven.

Wanneer u samen een huis gekocht heeft en het koopcontract staat alleen op de naam van uw partner, dan zijn er enkele risico’s aan gebonden. U kunt het huis voor de helft in eigendom overnemen, maar dan bent u verplicht overdrachtsbelasting te betalen. In plaats daarvan kunt u in het samenlevingscontract afspreken dat u gedurende een bepaalde tijd een gebruiksrecht krijgt. U kunt daarin ook vastleggen dat bij een volgende aankoop van een huis deze op naam van uw beiden komt. Dan moet u ook goed vastleggen wie welk deel van de hypotheek- en andere lasten betaalt en wat de gevolgen daarvan zijn, bijvoorbeeld bij overlijden van één van u.

Inboedel

Ongeacht toekomstige situaties is het belangrijk dat altijd kan worden nagegaan wat van wie is. Bijvoorbeeld met het oog op schuldeisers of erfgenamen. Formeel gezien bent u eigenaar als iets aan u geleverd is. Meestal is dat degene die het product gekocht heeft. Doorslaggevend is uiteindelijk op wiens naam het “roerend goed” staat. Dat kan blijken uit de tenaamstelling van een factuur.

Verblijvingsbeding

Mocht één van u onverhoopt overlijden en wilt u als achterblijvende partner in het huis blijven wonen, dan heeft u een zogenaamd verblijvings­beding nodig. Die kunt u opnemen in het samenlevingscontract. Daarmee zorgt u er voor dat u de gemeenschappelijke goederen helemaal in uw eigendom krijgt.

Als u andere voorzieningen wilt treffen voor na uw overlijden van u of uw partner, dan heeft u wel een testament nodig. Zonder testament krijgt u erfrechtelijke problemen. Wanneer u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan bent u automatisch erfgenaam van elkaar.

Lint Notarissen geeft u graag advies over de afspraken die u dient vast te leggen in een samenlevingscontract. Neem telefonisch contact met ons op of maak vrijblijvend een afspraak. Wij beantwoorden graag al uw vragen.

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl
notariskrant tekst

Meld u gratis aan voor de notariskrant Aanmelden Notariskrant

LintNotarissen.nl logo
LintNotarissen.nl

Copyright © 2024 LintNotarissen.nl | Sitemap

Powered by Designpro.nl & Z-IM

Zoeken